Бен Хур

БЕН ХУР е група од Прилеп создадена по распаѓањето на Ристо Бомбата и Кучешка Тенија од страна на гитаристот Борче Шабаноски, заедно со Душко Темелкоски (вокал), Тоде Илиоски (бас) и Диме Џагадуроски (тапани). Во 1995 година го снимаат албумот „Секс, пиво, рокенрол“ по што следат низа на концерти низ Македонија. Од 2003 година во групата се приклучува и Игор Јагуриноски како главен вокал. Снимаат повеќе синглови и спотови (каде се појавува и Пеце Свеќароски – Сабат како тапанар) и свират по дискотеките низ Македонија. Во 2004 и 2005 година учествуваат и на Охрид Фест.

ДИСКОГРАФИЈА

СЕКС, ПИВО, РОКЕНРОЛ – Албум (1995 год.)

 • Снобови
 • Добра ти вечер генерацијо
 • Секс, пиво, рокенрол
 • Перо Мајсторо
 • Весела песна
 • Пијана, убава жена
 • Мразам трујачи
 • Калеш бре Анѓо

БЕН ХУР – Синглови

 • Ноќна Мора (1996 год.)
 • Жива досада (1997 год.)
 • Сом (1999 год.)
 • Жива досада (ремикс 1999 год.)
 • Се ми е сеедно (2003 год.)
 • Икона (2004 год.)
 • Најмила (2005 год.)
 • Ова време е за нас (2015 год.)
 • Наша земја Македонија (2016 год.)

Бен Хур – Видео

ОВА ВРЕМЕ Е ЗА НАС

(сингл 2015 год.)

– музика и аранжман: Борче Шабаноски

– текст: Душко Темелкоски

НАЈМИЛА

(сингл 2005 год.)

– музика и аранжман: Борче Шабаноски

– текст: Душко Темелкоски

ИКОНА

(сингл 2004 год.)

– музика и аранжман: Борче Шабаноски

– текст: Душко Темелкоски

СЕ МИ Е СЕЕДНО

(сингл 2003 год.)

– музика: Борче Шабаноски и Душко Темелкоски

– текст: Душко Темелкоски

– аранжман: Борче Шабаноски

СОМ

(сингл 1999 год.)

– музика: Борче Шабаноски и Душко Темелкоски

– текст: Душко Темелкоски

– аранжман: Хари Котларовски и Борче Шабаноски

ЖИВА ДОСАДА

(сингл 1997 год.)

– музика и текст: Душко Темелкоски

– аранжман: Борче Шабаноски

ВЕСЕЛА ПЕСНА

(албум: Секс, пиво рокенрол – 1995 год.)

– музика: традиционални Руски песни

– текст: Душко Темелкоски

– аранжман: Борче Шабаноски и Душко Темелкоски

СЕКС, ПИВО, РОКЕНРОЛ

(албум: Секс, пиво рокенрол – 1995 год.)

– музика: Борче Шабаноски и Душко Темелкоски

– текст: Душко Темелкоски

– аранжман: Борче Шабаноски и Душко Темелкоски

ПИЈАНА, УБАВА ЖЕНА

(албум: Секс, пиво рокенрол – 1995 год.)

– музика: Борче Шабаноски

– текст: Сашо Ацески Цик и Душко Темелкоски

– аранжман: Борче Шабаноски и Душко Темелкоски

НАША ЗЕМЈА МАКЕДОНИЈА

(сингл 2016 год.)

– музика и аранжман: Борче Шабаноски

– текст: Душко Темелкоски

НОЌНА МОРА

(СИНГЛ 1996 год.)

– музика и аранжман: Борче Шабаноски

– текст: Душко Темелкоски

КАЛЕШ БРЕ АНЃО

(албум: Секс, пиво рокенрол – 1995 год.)

– музика: традиционална Македонска песна

– аранжман: Бен Хур